HTML

Nemzeti kincset nemzeti levéltárba!

2012.09.22. 14:31 cselcsabi

 

Közös beadványban szorgalmazza négy hazai szociáldemokrata szervezet a Földes György vezette Politikatörténeti Intézet(PTI)-ben őrzött szociáldemokrata iratok mihamarabbi átszállítását az új nemzeti levéltárba. A Kéthly Anna Kulturális Egyesület (KAKE), a Peyer Károly Társaság (PKT), a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) kéri az Országgyűlést, hogy szerezzen érvényt a kérdéses iratok állami tulajdonba vételéről szóló levéltári törvénynek. A Kéthly Anna Kulturális Egyesület ugyanakkor felhívja a figyelmet: a szociáldemokraták egységes fellépése példa nélküli a mozgalom rendszerváltást követő történelmében.

Valamennyi szociáldemokrata szervezet egyetért Földes György többszöri kijelentésével, hogy a szociáldemokrata iratanyag - a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (1890-1939, MSZDP) és jogutódja, a Szociáldemokrata Párt (1939-1948, SZDP) 1890 és 1948 között keletkezett iratanyaga - "nemzeti kincs". Egységesen úgy vélik: éppen ez az, amiért annak a nemzeti levéltárban a helye. Ezt alapozza meg - mint hangsúlyozzák - a levéltári törvény közelmúltban elfogadott módosítása: "az 1944 és 1990 között működő MDP és "jogelődei" iratai a magyar állam tulajdonát képezik".

Néhány hete azonban Földes György, a PTI főigazgatója megtagadta az iratok átadását a hatóságoknak. Jelenleg ugyanis - mint köztudott - az iratok túlnyomó többségben a magánszemélyek tulajdonában álló PTA-PTI birtokában vannak, törvénytelenül.  Az iratátadás megtagadásának egyik ürügye lehet - vélik a szociáldemokraták - hogy az MSZDP és az SZDP nem jogelődje az MDP-nek. Hiszen az SZDP nem egyesült az MKP-val, hanem az MKP erőszakosan felszámolta az SZDP-t, 1948 júniusával bezárólag, és ennek nyomán született meg az MDP. Ennek az ürügynek a semlegesítése érdekében a szociáldemokrata szervezetek kérik a levéltári törvény újabb módosítását. Szükséges, hogy a törvény egyértelműen fogalmazzon: nemcsak az MDP és jogelődei iratanyaga, hanem valamennyi, a PTI-ben tárolt szociáldemokrata irat - ideértve az 1944 előtt születetteket is - állami tulajdon.

A Kövér László házelnökhöz címzett levelet a szocdem szervezetek vezetői, köztük a szociáldemokraták körében általános tiszteletnek és megbecsülésnek örvendő 92 éves, 1938-as "párttag", Bazsai Ferenc, az MSZDP örökös tiszteletbeli elnöke írta alá. A Kéthly Anna Kulturális Egyesület különben korábban tett már közzé hasonló célú állásfoglalást.

Az összefogás jelentőségét növeli, hogy a szociáldemokrata mozgalomban a kilencvenes években bekövetkezett szakadás óta ez az első alkalom, amikor a szocdemek egységesen lépnek fel valamilyen kérdésben. Az 1988-ban újjáalakult MSZDP ugyanis előbb három részre szakadt, majd két párt , az MSZDP és az SZDP maradt fenn hosszú távon. 1990 óta mindkét párt rendszeresen indult a parlamenti és önkormányzati választásokon, csekély sikerrel. A szociáldemokraták között sokan a megosztottságnak tulajdonítják a kudarcsorozatot.

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet baloldal szociáldemokrácia Politikatörténeti Intézet (PTI) Földes György Bazsai Ferenc Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) Szociáldemokrata Párt (SZDP) Kéthly Anna Kulturális Egyesület (KAKE) Peyer Károly Társaság (PKT) szociáldemokrata iratok ügye

A bejegyzés trackback címe:

https://cselcsabi.blog.hu/api/trackback/id/tr434795930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása